Svenskarna och pokervärlden

I Sverige har vi spelat poker i många årtionden, men mest som en rolig grej med kompisgänget och då mest femkortspoker. Sedan kom internet och poker blev något som vem som helst kunde ta del av och texas hold’em blev det nya pokerspelet.

Det tog bara några år efter pokers genomslag på nätet för olika pokerdagböcker att se dagens ljus. De som älskade spelet började berätta om sina speltekniker och några av de mest populära fokuserade faktiskt på enskilda turneringar eller resor. Under den här tiden började sakta med säkert folk kunna livnära sig på pokern. Det handlade så klart om stora företag likaväl som professionella spelare som lät sig sponsras av företagen.

Idag är pokern en miljardindustri och svenskarna är en del av detta. Flera gånger har vi sett svenska namn på löpsedlarna och i nyhetsartiklar från hela världen. Den första svensken att vinna den största tävlingen av dem alla, World Series of Poker, var inte förrän 2014 när Martin Jacobson kom på första plats. Och tur för honom, för prispotten har blivit större för varje år så för sin pokervinst kammande Jacobson hem runt 74 miljoner kronor (10 miljoner dollar).

Listan över bra svenska pokerspelare är lång, tack vare internet har många spelare kunnat skapa sitt eget namn i världen och tjänat en fin hacka på sina pokerförmågor. Martin de Knjiff är en av de stora som har varit känd sedan början av 2000-talet och en av de tre skaparna bakom Poker Magazine. Han vann WPT Championship 2004 som då var en av de mest prestigefyllda pokertävlingarna. Sedan dess har han inte åstadkomma några större vinster likt den men fortsätter vara en viktig och respekterad del av pokersverige.