Enarmade banditer – Slots

man spelar enarmad banditNär man har uttrycket enarmade banditer hoppar ens tankar kanske snabbt till gamla mekaniska monster som snurrade och slumpvis stannade på hjul. Idag är de dock digitala, finns online och är mycket, mycket roligare.

Enarmade banditer, eller slots som det kallas internationellt, har i grunden en sak gemensamt, de består av tre eller fler ”hjul” där vinst betalas ut om samma symboler visa på en förutbestämd ”linje”. Till en början var det faktiska tre fysiska hjul som snurrade på maskinen och vinst betalade endast ut om det var tre lika symboler på den mittersta raden. Då digitala varianter nu inte behöver använda faktiska hjul utan istället kan få spelplanen att se ut hur som helst lägger man nu oftast till många fler ”hjul” och möjliga vinstlinjer.

Vissa spel väljer dock att behålla charmen av de gamla maskinerna. De försöker återskapa den klassiska casinokänslan så långt som möjligt, det enda som saknas är den faktiska armen att dra i.

Den nya tekniken har även möjliggjort helt nya sätt att spela spelen. Gonzos Quest har till exempel vad de kallar för Avalanche-multiplikatorer. Det hela fungerar så att varje symbol på spelplanen är ett stenblock som faller ner när man spelar. Om några av dessa symboler ger vinst så försvinner de. Då faller de stenblocken som är ovanför ner vilket ger ännu fler vinstchanser. För varje gång detta händer, ökar en vinstmultiplikator. Fjärde gången och framåt det händer under samma spel så betalas hela fem gånger den normala vinsten ut!

En till typ av spel som har blivit allt populärare med teknikens utveckling är progressiva jackpot-spel. I dessa så sparas en del av alla pengar som spelas för. Dessa läggs sedan i en pott som kan vinnas av en lycklig spelare. Vinsterna kommer på detta sättet ofta upp i många, många miljoner kronor.